Loading...

Skötselråd

Behåll plasten på din tatuering minst ett par timmar efter du tatuerats. 

Att ta av plasten i duschen brukar vara det bekvämaste alternativet då det kan samlas sårvätska och färgrester under plasten.

Vill man inte göra detta i duschen så avlägsnar man plasten och tvättar tatueringen. Använd en mild tvål och ljummet vatten. Badda torrt med en ren handduk. Låt lufttorka några minuter och massera försiktigt in ett tunt lager med bepanthen salvan. Använd bara den salvan till din tatuering.

Tvätta tatueringen morgon och kväll, eller vid behov. Smörj tatueringen försiktigt med ett tunt lager salva två till tre gånger per dag, eller då den börjar kännas torr. Ta inte för mycket. Generellt är det bättre att smörja för lite än för mycket.

Efter några dagar bildas en tunn sårskorpa som sedan krackelerar och börjar flagna. Det kan ibland se ganska märkligt ut, men är helt normalt. Fortsätt smörja tills dess att all skorpa flagnat av. Det brukar ta 7-14 dagar.

Klia absolut inte på tatueringen och pilla inte bort några skorpor. Det kan resultera i infektioner, färgbortfall och fula ärr som kan vara mycket svåra att korrigera. Undvik solarier, bassängbad, bastu och träning som innebär att din tatuering kommer i närkontakt med andra människor. Undvik rörelser som gör att du känner att det ”sträcker” i tatueringen. Se upp med kläder och smycken som kan skava.

När skorpan lossnat kommer du ha en tunn, nästan pappersaktig, hud över din tatuering. Den ersätts under loppet av tre till fyra veckor med normal hud. Under tiden ska du vara försiktig med sol. Du kan nu smörja med vanlig hudkräm om du vill. Först när huden är fullständigt återbildad, dvs efter cirka en månad, ser du det helt färdiga resultatet.

Kortfattat:

Plastförband minst 2 timmar

Tvätta händer noga innan du tvättar tatueringen med mild tvål. Badda torrt och smörj.

Smörj två till tre gånger per dag med bepanthen- Tunt lager.

Klia inte, pilla inte, ingen sol, ingen bastu, bad eller kampsport.

Skorpan lossnar efter en till 2 veckor. Helt läkt på fyra till fem veckor.